Glettelés, festés:

Mikor javasoljuk?

Vakolt falak esetében: Teljes körű kivitelezés során már a vakolt falakat géppel gletteljük, és az első réteget géppel is festjük. Gépparkunknak köszönhetően akár napi 500-600 négyzetméternyi felületet is le tudunk glettelni és festeni. A gépi glettelés és gépi falfestés modern és hatékony megoldás.
Gépi glettelést, illetve gépi festést ajánlunk felújítás esetén, régi falaknál, vagy rossz minőségű felületeknél. Ilyenkor a korábbi rétegek lecsiszolását követően szintén glettelést javaslunk, hogy a falak minősége megfelelő legyen.
Gipszkarton felületek bandázsolása után egyszeri gépi glettelést javaslunk a teljes felüleleten, hogy az egybefüggő legyen, és a gipszkarton-toldások glettelései ne látszódjanak.

Előkészületek:

Első lépésként a glettelés előtt a vakolatot átnézzük, az esetleges vakolathibákat javítjuk. A falak előkészítése után a villany kiállások helyeit papírkoronggal eltakarjuk, hogy a glettelés, festés során a vezetékek ne legyenek összekenve. (így az utánunk jövő szakember tiszta vezetékekkel dolgozhat)
Amennyiben durva szemcsés vakolattal találkozunk, a glettelés előtt a falakat mindenképpen átcsiszoljuk. Két szempontot tartunk itt szem előtt: hogy a glettelt felületbe ne kerüljön karcot okozó apró szemcse, illetve hogy költséghatékony megoldásként kevesebb anyagráfordítással érjük el a tükörsima felületet.

Amennyiben gipszkarton felületek is vannak, a bandázsolást és az élzárásokat elkészítjük.
Monolit beton födém esetében, a zsaluk toldásait beton csiszolóval átcsiszoljuk - amennyiben a toldások kis mértekben térnek el - gletteljük. Ha 0,5-1 cm-es rések vannak, azokat kézzel kivakoljuk, túl sok hiba, egyenetlenség esetén pedig vakolást, vagy a teljes felület gipszkartonozását javasoljuk.


A felület előkészítése során az ablakok, ajtók körüli spaletták és azok élzárásait megcsináljuk. Minden pozitív sarokra élzáró kerül. Nyílászárókat lefóliázzuk.

Amennyiben az aljzat beton felület poros, úgy a helyiségekben felporszívózunk, hogy a fújáskor ne kerüljön por a falakra.

Gépi glettelés:

A gépi gletteléshez előre kikevert gépi anyagot használunk. WagnerHP30 géppel dolgozunk, mely segítségével bármely típusú gépi glettet nagy hatékonysággal tudjuk felfújni a falra.

Gépi csiszolás:

A falakat gépi glettelés után géppel csiszoljuk át, 2 db Mirca Leros falcsiszoló zsiráf áll ehhez rendelkezésünkre. Minden apró hibát lecsiszolunk, cél, hogy tükörsima felületet kapjunk.

Gépi festés:

Csiszolás után a felületet egyszer géppel mélyalapozzuk, majd egy színnel lefestjük. A második réteget célszerű hengerrel elgurítani, hogy a falak javíthatóak legyenek. Lefújt felületet javítani meglehetősen nehézkes.